پیشگیری از همسر آزاری و کودک آزاری【سال1403】⭐

پیشگیری از همسر آزاری و کودک آزاری
  • ۲۶ اسفند, ۱۴۰۲
  • دیدگاه: 0

ما در این مقاله سعی داریم شما را با پیشگیری از همسر آزاری و کودک آزاری آشنا کنیم. همسر آزاری مشکلی است که در طول تاریخ وجود داشته است. در گذشته به دلیل فرهنگ مردسالار جامعه، خشونت خانگی عموماً توسط مردان و علیه زنان انجام می شد. اما در جامعه امروزی با افزایش حضور زنان در جامعه، تعداد یکسان زن و مرد به طرق مختلف به یکدیگر آسیب می رسانند. ضرب و شتم و آسیب جسمی یکی از مصادیق خشونت خانگی است که به مرور زمان کاهش می یابد، اما خود را به گونه ای دیگر نشان می دهد. در ادامه برای آشنا شدن با پیشگیری از همسر آزاری و کودک آزاری با ما همراه باشید.

پیشگیری از همسر آزاری

سلامت خانواده در گرو آرامش و ارتباط خوب بین اعضای آن است. در خانواده هایی که خشونت حاکم است، همه به نوعی تحت تأثیر قرار می گیرند. زنان خشن از عوارض جسمی و روانی بسیاری رنج می برند، کودکان در محیط خشونت آمیز بیش از دیگران آسیب می بینند و فرد خشن از رفتار آن ها رنج می برد و نیاز به کمک دارد. بنابراین تلاش برای حل معضل خشونت درون خانواده و دستیابی به افراد آموزش دیده به سلامت جسمی، روحی و روانی همه اعضای خانواده کمک می کند.

در همه ادیان، هر گونه خشونت کلامی و رفتاری و آزار و اذیت زنان ممنوع است. در روایات اسلامی ضربه زدن قبیح است و بعد از مرگ فرد را مجازات می کند و فرد خشن بر اساس میزان خسارت وارده مانند قرمزی، کبودی، شکستگی باید دیه بپردازد. برای دریافت اطلاعات و مشاوره می توانید به بهترین مشاور خانواده مشهد مراجعه نمایید.

پیشگیری از همسر آزاری 

آیا همسر آزاری پدیده شایعی است ؟

تعیین میزان خشونت خانگی کار آسانی نیست. صحبت کردن در مورد خشونت و ضرب و شتم قربانیان برای قربانیان دشوار است. احساس گناه، شرم، ترس از مهاجم و ترس از عکس العمل دیگران باعث می شود زنان از خشونت صحبت نکنند. در آمریکا هر 9 ثانیه یک زن توسط شوهرش مورد ضرب و شتم قرار می گیرد. از هر چهار زن در بریتانیا یک نفر در طول زندگی خود خشونت خانگی را تجربه می کند.

چندین مطالعه انجام شده در ایران نشان داده است که از هر چهار زن یک زن در طول زندگی مشترک خود مورد بدرفتاری شریک زندگی خود قرار می گیرد. این زنان بیشتر در دوره های خاصی قربانی خشونت می شوند، به ویژه: سال اول ازدواج، مشکلات مالی، پس از تولد فرزندان، در دوران بارداری و میانسالی. بنابراین می توان نتیجه گرفت که خشونت خانگی یک پدیده رایج است.

دلیل اصلی همسر آزاری

کسانی که در طول زندگی خود مرتکب خشونت خانگی می شوند بدون شک در دوران کودکی از کتک خوردن، تحقیر و صدمه دیدن چه در خانواده و چه در جامعه خود رنج برده اند. این افراد به این موقعیت به عنوان فرصتی برای مستقل بودن و نشان دادن خود نگاه می کنند. وقتی تنبیه بدنی بزرگسالان در دوران کودکی اتفاق می افتد، کودک دچار عقده می شود و در برخی موارد شاهد کتک خوردن همسرش خواهیم بود. کودک آزاری به دوران کودکی محدود نمی شود و افراد این عقده را تا بزرگسالی حمل می کنند و در آینده برای جبران شرایط گذشته همسر خود را مورد آزار قرار می دهند.

عوامل موثر در اذیت همسر

فقر فرهنگی، وابستگی، عدم تفاهم و مداخله خانواده ها از دیگر عوامل خشونت خانگی است که هر کدام به نوعی می تواند باعث از هم پاشیدگی یک زندگی شود. مرد سالار یا زن سالار بودن، هر دو به نوعی باعث عدم تعادل در خانواده ها می شوند. امروزه با رشد اجتماعی و استقلال مالی زنان در جامعه، زنان خواسته های بحق خود را از جامعه و همسران خود مطالبه می کنند و اگر مردان نسبت به این مسائل بی تفاوت باشند با مقاومت در برابر این خواسته ها با همسر خود بدرفتاری می کنند.

عدم توجه به تفاوت های فرهنگی، باورها و ارزش ها قبل از ازدواج، خطر خشونت خانگی را در زندگی مشترک افزایش می دهد. یکی دیگر از عوامل مهم خشونت خانگی، عدم آگاهی زوجین از شرایط ازدواج، ناتوانی در برخورد با مشکلات و مسائل و ناتوانی در یادگیری صحیح مهارت های لازم برای حل مشکلات است. علت این مشکل عدم آموزش های لازم برای نوجوانان از طریق خانواده و نظام آموزشی است. در نتیجه زوج ها سعی می کنند با آزمون و خطا، خود و همسرشان را بشناسند. دقیقا به همین دلیل است که توصیه می‌شود قبل از خواندن خطبه عقد، حتما با بهترین مشاور ازدواج مشهد مشورت کنید.

چرا زنان تلاشی برای جلوگیری از وقوع خشونت انجام نمی دهند ؟

زنان به دلایل مختلف خشونت خانگی را پنهان می کنند و هیچ اقدامی برای پیشگیری از همسر آزاری و کودک آزاری انجام نمی دهند. برخی از این دلایل عبارتند از: مدارا به خاطر فرزندان، عذرخواهی از فرد خشن پس از خشونت، امید به بهبود خود به خودی اوضاع، ترس از شرم، واکنش آزاردهنده دیگران و اعتقاد به اینکه این سرنوشت خواست خدا بوده است. باید توجه داشت که تحمل رفتارهای خشونت آمیز طولانی مدت نه تنها کمکی به بهبود شرایط خانواده نمی کند، بلکه مشکلات خانوادگی را افزایش می دهد و نه خواست خدا است و نه دین خدا.

دلیل اصلی همسر آزاری 

انواع همسر آزاری

همسر آزاری رفتاری است که یکی از زوجین با شریک زندگی خود به قصد آزار و اذیت او انجام می دهد. این رفتار می تواند آگاهانه و عمدی یا ناخودآگاه و غیرارادی باشد. خشونت خانگی انواع مختلفی دارد که هر کدام به نوعی می تواند رابطه زناشویی و زندگی مشترک را از بین ببرد و از بین ببرد. در ادامه با انواع همسر آزاری آشنا می شوید :

مالی و اقتصادی

فرد با تحت فشار قرار دادن همسرش از خواسته هایش فاصله می گیرد و او را آزار می دهد. نخریدن، رسیدگی نکردن به نیازهای مالی و اقتصادی، اجازه ندادن به کار و استفاده از منابع مالی خود از انواع خشونت خانگی است. بهترین روانشناس مشهد تا حد زیادی می‌تواند در این زمینه به زوج ها کمک کند.

جنسی

این نوع خشونت خانگی زمانی رخ می دهد که یکی از زوجین نیاز جنسی بیش از حد داشته باشد و از همسرش تقاضای رابطه جنسی کند. در این نوع خشونت خانگی، گاهی در صورت امتناع همسرش از رابطه جنسی، فرد به خشونت و اجبار متوسل می شود. این رفتار باعث ایجاد رابطه جنسی خشونت آمیز و پرخاشگرانه می شود که از نظر جنسی و روانی به فرد آسیب می رساند.

روحی و روانی

شایع ترین و قابل توجه ترین نوع خشونت خانگی زمانی است که یکی از زوجین با الفاظ، توهین، تهدید به جدایی یا مهریه، همسر خود را مورد آزار و اذیت قرار دهد. انسان با غفلت، تمسخر و انجام این گونه رفتارها، روح و روان همسر خود را آزار می دهد.

جسمی و فیزیکی

این نوع همسر آزاری معادل ضرب و شتم و خشونت فیزیکی با همسر است. البته این نوع خشونت خانگی نمی تواند با پرخاشگری یا خشونت همراه باشد، اما می تواند باعث آسیب جسمی به همسر شود. در این صورت به این رفتار خشونت فیزیکی علیه زن گفته می شود.

 پیشگیری از کودک آزاری چه راه هایی دارد؟

کارشناسان و کارکنان در مراکز بهداشتی سعی دارند کودک آزاری را شناسایی کنند و برنامه هایی برای پیشگیری در این زمینه ایجاد کردند. همچنین از دیگر اهداف این برنامه تغییر رفتارهای مرتبط با خشونت در خانواده های درگیر و در نتیجه ارتقای کیفیت زندگی افراد است. گروه هدف این برنامه کلیه کودکانی هستند که در صورت تمایل به شرکت در برنامه به مراکز بهداشت مراجعه می کنند. این برنامه در راستای تدوین مداخلات لازم و جامعه محور گام موثری در جهت پیشگیری، کاهش و کنترل انواع رفتارهای خشونت آمیز برداشته است و از این طریق زمینه ارتقا و بهبود شرایط جسمی و روانی را فراهم می کند. برای دریافت مشاوره سعی کنید به بهترین مشاور خانواده مشهد مراجعه نمایید تا او بتواند به درستی شما را راهنمایی کند.

انواع همسر آزاری 

راه های مقابله با آزار همسر و درمان آن

بهترین راه برای مقابله با اختلالات خشونت خانگی، تماس با افراد مجرب و متخصص برای مشاوره است. اختلال خشونت خانگی مشکلی است که تنها با گفتگو و مشاوره قابل حل است و اگر توسط فرد ذیصلاح و متخصص انجام نشود، می تواند باعث مشکلات بیشتر بیمار و عدم توانایی در درمان آن ها شود. متخصصین با استفاده از جدیدترین و به روزترین روش های علم روانشناسی به بررسی و گفتگو با بیماران می پردازند و در نهایت پس از تشخیص صحیح بیماری، مراحل درمان را آغاز می کنند. مشاوران مانند یک دوست دلسوز برای مشتریان خود وقت می گذارند و با صبر و حوصله در گفتگوهای شما مشتریان شرکت می کنند.

عوامل افزایش خطر کودک آزاری چیست؟

کودک آزاری و بی توجهی می تواند در هر خانواده ای رخ دهد، اما در برخی شرایط کودکان در معرض خطر بسیار بیشتری قرار دارند. اگر یکی از والدین تمام تلاش خود را برای محافظت از فرزندان خود انجام دهد، اما والدین دیگر مرتکب خشونت خانگی شوند، کودکان آسیب زیادی خواهند دید. در این موارد، والد محافظ باید از رابطه با والدین مهاجم حذف شود. وقتی والدین مست هستند، نمی توانند رفتار خود را کنترل کنند و ممکن است به کودک آسیب برسانند یا تصمیمات نادرستی بگیرند.

والدینی که از افسردگی، اختلالات اضطرابی، اختلال دوقطبی یا سایر بیماری‌های روانی رنج می‌برند، نمی‌توانند به اندازه کافی از خود مراقبت کنند، حتی کمتر از فرزندانشان. معمولا این افراد از فرزندان خود دوری می کنند یا بدون دلیل با آن ها قهر می کنند که در هر دو مورد خطرناک است. برخی از والدین مهارت های لازم برای تربیت فرزندان خود را ندارند. به عنوان مثال، اغلب والدین نوجوان تصورات غیرواقعی در مورد نیازهای فرزندشان دارند که باعث می شود وظایف خود را به خوبی انجام ندهند. مادر و پدر بودن شغلی پر استرس و زمان بر است که به خصوص در نبود حمایت خانواده و دوستان و همچنین مشکلات اقتصادی می تواند به چالشی تبدیل شود که هرکسی نمی تواند بر آن غلبه کند.

راه های عملی کم شدن خشونت خانگی

روانشناس با برنامه ریزی راه حل ها و آموزش های مختلف به شما در این امر کمک می کند. مشاوره خانواده حتی می تواند به شما در انجام اقدامات قانونی کمک کند. گاهی اوقات فرد در محیطی قرار می گیرد که وجود برخی عوامل مانند صدای بلند یا نور شدید باعث تحریک و تشدید عصبانیت می شود و یا میزان تحمل فرد را کاهش می دهد. وقتی اتاق شلوغ است، هرج و مرج و موجودات زنده به هم ریخته باعث عصبی شدن و رفتار ناخوشایند می شود. اگر می خواهید رفتار خشونت آمیز خود را متوقف کنید، سعی کنید از عوامل تحریک کننده خشم خودداری کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین دکتر ترک اعتیاد مشهد

چگونه خشونت خانگی را کم کنیم؟

زمانی که بر اثر هیجان عصبی استرس دارید محیط را ترک کنید. خانواده ها همچنین می توانند عوامل یا رفتارهایی که باعث خشونت می شوند را از فرد خشن دور نگه دارند. در بسیاری از موارد تجمع افکار منفی و وسواس باعث خشونت می شود. در چنین مواقعی بهتر است عواقب و پشیمانی خشونت را به خاطر بسپارید. برخی از افراد از افکار خود آگاه نیستند. در این شرایط می توانید این افکار را با افراد دیگر در میان بگذارید و مشاوره بگیرید. تشخیص احساسات ممکن است ساده به نظر برسد، اما در بسیاری از موارد افراد این مهارت را از طریق جلسات روانشناسی یاد می گیرند. گاهی علت عصبانیت انسان ظلم یا تهدید واقعی است و خشم واکنشی طبیعی به آن است.

اما اگر فردی در این موقعیت تسلیم خشم خود شود، ممکن است رفتارهایی اتخاذ کند که مشکل را تشدید کند. در چنین شرایطی بهتر است راه حل مناسبی برای مشکل خود پیدا کنید. مهارت های حل مسئله به افراد می آموزد که بهترین راه حل را برای چنین مشکلاتی بیابند. کاهش خشونت به این معنا نیست که فرد اصلا خشم خود را ابراز نمی کند، بلکه شامل ابراز خشم به شیوه ای معقول و منطقی است. رفتار جسورانه رفتاری است که با استفاده از آن فرد می تواند بدون پرخاشگری به دیگران نشان دهد که از آن ها رنجیده یا عصبانی است و از آن ها بخواهد که رفتار بهتری داشته باشند. در واقع به جای نشان دادن عصبانیت و ضرب و شتم، می تواند خواسته و مشکل خود و همچنین احساسات خود را بیان کند. داشتن این مهارت حتی از جنون آنی جلوگیری می کند.

راه های عملی کم شدن خشونت خانگی 

کلام آخر

کمک گرفتن از یک مشاور باتجربه کمک زیادی به پیشگیری از همسر آزاری و کودک آزاری از این رفتار خواهد کرد. روانشناس با برنامه ریزی راه حل ها و آموزش های مختلف به شما در این امر کمک می کند. بهترین راه برای مقابله با اختلالات خشونت خانگی، تماس با افراد مجرب و متخصص برای مشاوره است. برای دریافت مشاوره می توانید به بهترین مراکز و بهترین مشاوران مراجعه نمایید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonدریافت مشاوره (کلیک کنید)